Záruka přímo od výrobce záruka přímo od výrobce
Přívětivé ceny přívětivé ceny
Jsme blízko vás jsme blízko Vás
Zázemí velké firmy zázemí velké firmy

Okenní parapety

Okenní parapet je deska pod oknem v interiéru i exteriéru, která plní jak estetickou, tak především praktickou ochrannou funkci. Zakrývá přechod mezi oknem a stěnou, brání zatékání vody do ostění a chrání stěnu před poškozením. Parapet se montuje na předem přesně připravenou a vyschlou podezdívku. Volbu konkrétního typu parapetu vyřešíte s partnerem OTHERM podle jeho konkrétní nabídky.

Venkovní a vnitřní parapety doporučujeme volit v kvalitním provedení. Pokud ho budete používat jak prostor pro dekorace nebo květiny, je třeba myslet na to, aby nádoby parapety nepoškodily.

Vnitřní parapety

okno s vnitřním parapetemInteriérové parapety zakrývají přechod mezi oknem a stěnou. Jejich úkolem je vkusně doplnit celou místnost a chránit zeď pod oknem, protože jde o plochu, která se velmi snadno zašpiní. Parapet je možné délkou přizpůsobit rozměrům okna a ostění, šířku si můžete volit podle typu parapetu obvykle od 150 do 600 mm. Ořez zakryje boční krytka parapetu, kterou snadno nasadíte. V sortimentu našich partnerů obvykle najdete vnitřní parapety z následujících materiálů:

Plastové parapety

Komůrkové plastové parapety vyrobené z kvalitního PVC. Tento materiál je odolný a pevný. Konkrétní dekor vyberete z RAL vzorníku a sladíte s barvou vnitřního rámu plastových oken a interiérem vaší domácnosti. Systémové barvy k barevnosti oken. Nejžádanější jsou bílé nebo imitace bílého mramoru, které jsou univerzální pro interiér. Nejobvyklejší typem jsou parapetní desky s dvakrát zaoblenou přední hranou.

Dřevěné (dřevotřískové) parapety

Jsou vyrobené metodou postformingu. Jejich horní krycí vrstva se lepí na dřevotřískovou desku. Spodní strana dřevotřískových parapetů je impregnovaná proti případnému navlhnutí. Optimálně doplní naše dřevěná okna. Pokud chcete luxusnější provedení, je třeba jej řešit individuálně při výběru oken.

Okenní parapety venkovní

vnější parapetyVenkovní parapet musí být odolný vůči povětrnostním podmínkám, chrání ostění. Měl by přesahovat přes fasádu cca 3 cm, a to kvůli stékání vody. Měl by si dlouhodobě udržet stálost své barvy, a to i přes působení intenzivního slunečního světla. Vnější parapety se od sebe liší použitým materiálem, způsobem zpracování i tloušťkou materiálu. Dejte si pozor na květináče a dekorace, které by mohly jejich povrch poškrábat. U rekonstrukcí řešte parapety s dodavatelem oken, u novostavby se většinou poptávají vnitřní i venkovní parapety u firmy, která dělá fasádu, vnitřní omítky apod.

Hliníkové tažené parapety

Jde o velmi kvalitní parapety z vysoce pevné a stabilní hliníkové slitiny. Tloušťka parapetu se standardně mění podle jeho šířky. Rozměrově se plně přizpůsobí ostění od 50 do 360 mm a v délce až 6 metrů. Barevnost můžete ladit ve škále RAL. Je možné individuální provedení na míru vašim představám.

Hliníkové ohýbané parapety

Vyrábějí se z ohýbaného hliníkového plechu. I tento typ hliníku nabízí možnost různých variant tloušťky. Tento druh hliníkového parapetu je cenově dostupnější (oproti výše uvedenému).

Pozinkované parapety

Takové parapety se vyrábějí z kvalitního ocelového pozinkovaného plechu. Povrch je opět ošetřený polyesterovým lakem pro delší životnost. Nedoporučuje se instalovat pozinkovaný plech k nízko posazeným oknům do ulice, povrch i materiál je totiž náchylnější na mechanické poškození.
 
Než začnete parapety vybírat, rozmyslete si, zda se budou montovat před dokončením omítky nebo až po něm. Je to důležité pro výběr bočních krytek, které zabrání zatékání vody do fasády. Oslovte některého z našich partnerů OTHERM a konzultujte s ním vaše představy. Poradí vám to nejvhodnější řešení a zajistí dodání i profesionální montáž parapetů.