Záruka přímo od výrobce záruka přímo od výrobce
Přívětivé ceny přívětivé ceny
Jsme blízko vás jsme blízko Vás
Zázemí velké firmy zázemí velké firmy

Izolace oken


V kontextu oken má prioritu tepelná a zvuková izolace. Utěsnění a zateplení oken výraznou měrou ovlivňuje komfort vašeho bydlení hned v několika aspektech. Kromě klidu a tepla u vás doma totiž správná izolace zajistí i úsporu spotřebované energie na vytápění. Vyhnete se také dodatečným investicím na protihluková opatření u vás doma.

Tepelná izolace

Míra tepelné izolace je dána tzv. prostupem tepla. Jde o veličinu, která říká, kolik tepla přirozeně okny „uteče/ prostoupí“ bez vlivu toho, že jimi například protahuje. Jak často zmiňujeme, i ta nejkvalitnější okna může poškodit špatná montáž. Proto je důležitým faktorem to, zda špatně seřízenými, či dokonce neseřiditelnými, okny protahuje. Za takových okolností tepelná izolace ve smyslu tabulkového prostupu tepla neodpovídá.

Proč by vás měla zajímat hodnota Uw u okna

dřevěné eurooknoTepelněizolační vlastnosti oken mají pro své uživatele přímý vliv na jejich úsporu energie. Zvažte proto kromě stavební hloubky oken a počtu komor i parametry zasklení. Okna ale srovnávejte vždy podle hodnoty prostupu tepla celým oknem Uw. Jde o kombinací prostupu rámem i zasklením. Hodnota Uw (W/m2K) je množství tepla, vyjádřeného ve Wattech (W), které unikne přes 1 m2 okna při rozdílu teplot vnějšího a vnitřního prostředí 1 Kelvin. To je z hlediska úspory energie rozhodující charakteristika okna. Při výběru oken s požadavky na vysokou míru tepelné izolace volte okna s co nejnižší hodnotou Uw. Čím menší je hodnota Uw, tím více tepla vám zůstane doma.

Zvuková izolace

Vždy jde o experimentálně naměřenou hodnotu vzduchové neprůzvučnosti Rw. Při výběru oken mějte na paměti, že útlum rušivého vnějšího zvuku je vázaný na jeho frekvenci. Nejlépe se tlumí zvuk silničního provozu, horší je to u hlubokých zvuků (například houkání lodí). Zvukově izolační okna mohou přinést úlevu od venkovního hluku, ne vždy dokáží sama o sobě problém vyřešit, protože záleží i na skladbě stěn domu. Zvukové (i již zmíněné tepelné) vlastnosti oken se odvíjí od stavební hloubky profilu, počtu těsnění a vlastností izolačního zasklení.

Jaká okna OTHERM vybrat

Při výběru nových oken myslete dopředu. Zajímejte se o rozvoj městské části, ve které se nacházíte. Teď možná okna se zvukovou izolací nepotřebujete, za pár let to ale může být jinak. Z našeho sortimentu plastových oken doporučujeme zaměřit se na okna PERFEKT EVO. Vynikají svou výbornou akustickou i tepelnou izolací.

Izolace dveří

U balkonových dveří a dveří obecně je nejslabším místem izolace jejich práh. U vchodových dveří je řešením hliníkový práh. U balkonových dveří je volba mezi klasickým okenním profilem a hliníkovým prahem. Dveře, které mají dole klasický okenní profil budou izolovat stejně dobře jako okna samotná.
 
Pokud uvažujete o balkónových dveřích s hliníkovým prahem, vycházejte zejména z toho, jak často budete dveře používat a zda je pro vás důležitá bezbariérovost. Pod dveře obecně doporučujeme instalaci speciálního podkladového profilu. Ten zvyšuje míru tepelné izolace a účinně brání prochlazování podlahy v zádveří.
 
Máte specifické požadavky? Obraťte se na profesionály OTHERM, kteří vám rádi poradí.